Followers

Tinggal Kenangan

Pemergian Arwah Abah Saidin.
AL-FATIHAH

Arwah abah Saidin telah selamat di kebumikan..
Seminggu selepas kemalangan. 

>> Pada tarikh 20/5 arwah Abah Saidin terlibat dalam kemalangan di Kilang Kelapa Sawit tempat nya b'kerja. Abah saidin telah t'gelincir ke dalam minyak panas Kelapa sawit semasa abah saidin sedang menjalankan tugas. Badan abah saidin 90% melecur kecuali muka.. Nasib baik waktu itu, ada seorang hamba Allah yang sempat menarik rambut abah saidin. jika tidak, mungkin raut wajah abah saidin turut melecur.  Di masuk kn ke wad ICU Hospital Teluk Intan . abah saidin masih mampu t'senyum dan b'cakap yaallah, pedihnya :'(

 Abah saidin semakin lemah dan pengsan. Kak amy, anak Bongsu abah saidin bertugas sbgai nurse d'Hospital Teluk Intan. Kak amy lah yg telah menyiatkan kulit abahnya cebisan demi cebisan. Dengan linangan air mata, kak amy t'paksa mbuat tugas t'sbut demi abah t'sayang. M'balut badan abah agar tidak d'hingapi kuman. Tetapi malang nya, abah semakin lemah.. 

> Abah d'hantarkn ke Hospital Ipoh utk di beri rawatan oleh pakar. Mama,isteri t'cinta abah saidin.. siang malam mnungu di ruang lega ICU untuk m'jaga abah saidin. Pilu nya hati s'org istri kerana suamii t'cinta tdk sedarkan diri.. d'tmbah pula dengan kabar dr Doctor Pakar bahawa hayat abah saidin ada lg 3 hari.


Aku m'dapat berita dari Along Alif pada hari rabu 25hb jam 7.05ptg. Anak pertama Mama dan Abah saidin.
"Baby, abah jatuh dalam minyak panas isnin hari tuh. Now Kritikal!"

Aku m'jerit, lalu m'mberitahu ibu aku.
Aku, ibu, ayah, b'gegas siap dan bertolak dari melaka jam 8mlm.
Kami terus ke Hospital Ipoh. dan b'mlm d'situ. ak M'natap raut wajah abah yg d'balut. 
sayupnya hati melihat abah saidin d'balut . :(


Aku b'doa agar umo d'pnjang kn. agar abah mampu lg m'lihat dunia.
Tiba2 doctor keluar dan m'beritahu bahawa abah saidin stabil now.
syukur sgt2.

Aku t'pksa pulang ke melaka semula kerana ayah aku ingin b'kerja mlm tuh. 
Ak b'gerak ke melaka jam 5ptg 26/5. dan sampai pada jam 8mlm. ayah aku terus pi b'kerja.
kami semua keletihan.
aku b'terusan b'doa.. 

Keesokkan harinya, 27/5 jam 11 pg.. ibu ak mdapat pgglan telefon dari kak yus "menantu abah saidin"

"Mak,abah dah tak ada."

Yaallah, bagai nk gugo jantung ibu ak, Lalu mgejot ayah ak yg sedg tido.
"abang, saidin dah tak ada"
Ibu mgejot ak, dan abah segera pergi apply cuti.
Siap2 je kami,Kami terus b'gerak ke bidor rumah abah saidin.

Menggu jenazah tiba..Jam 4.30 jenazah abah tiba.
Yaallah.. Abah saidin tbujur kaku.
"ABAH....." mnitis air mata aku.

Jam 5.30 ptg jenazah arwah abah saidin telah selamat d'kebumikan. :'(


>> "Nun saba ye. pesan ibu ku pada mama.Mama saba ye.. mama kene kuat." 
eratnya pelukan mama pada aku dan ibu.
Hanya tangisan yg m'curah mampu mama luahkan.

AL-FATIHAH.
Semoga arwah abah saidin tenang dan d'tempatkan dalam golongan orang2 b'iman..
"baby syg abah" 
itu sahaja kata2 yang dapat aku taburkan pada arwah abah saat jenazahnya tbujur kaku.



>>>> 15minit Sebelom arwah abah kemalangan, "Mama, dapat pglan dr abah saidin. "Sayang, syg watapa?  da mkn? anak2 ada telefon? syg jaga diri yer.
kalo ape2 t'jadi syg jgn cr anak2. biar anak2 yg cr kita ye syg.abg nk smbung buat kerja dulu." 
              Inilah p'ingatan t'akhr abah saidin kepada mama. 
mama t'kejot sbb pg td masa abah pergi keja abah abh pesan bnde yg sme.. tgh'hari Kol mama lg, 
pesan cmtuh lg. Tak sangka itu adalah kali t'akhr mama dan abah saidin b'sama.

Itulahkn, ajal d'tgn tuhan.. Bila org yg kita syg pergi, sukar utk kita hadapinya. 
walaupon kita tdk mngis d luaran, ttpi, dalaman, hati kita mronta agar xnk khilgan nya..
Mampukah kita hdop tnpa rg yg kita syg? tmbahan pula semua pekara kita b'gntong padanya..
Yallah sedihnya apabila m'ingtkan arwah abah saidin.



Note: Utk pgtahuan u allx, abah saidin ialah ayah angkat dinky. 
Mama dan ibu dinky b'kawan baik semasa abah dinky dan abah saidin b'tugas sbgai tentera. 
Anak2 mama, m'mgil ibu dan ayah dinky, mak, abah.
aku m'mgil abah saidin dan mama bainun, mama dan abah.


ps: Hargailah org yg kita syg secukupnya.. jaga lah hati mereka semampu kita. 
Yaallah. pnjanglah usia ibu dan ayah hamba. Berilah peluang agar hamba dapat terus hidop dgn ibu dan ayah.



7 comments:

  1. amin...semoga roh nye dicucuri rahmat...
    sedih lah bace ko nye text ni ngan sound latar blkng nye...=(

    ReplyDelete
  2. Innalillah.. betabah la awak yep. :')

    ReplyDelete
  3. Inalillah... Al-Fatihah semoga Rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama-sama orang yang soleh.... perbanyakkan berdoa.. Takziah. :'(

    ReplyDelete